ANF Cover 2018

IndieBelgrade 2018.

Četvrti Festival nezavisnog američkog filma od 13. do 16. septembra 2018.

Dom omladine Beograda

Od nezavisnog filma do Oskara

Ovogodišnji, četvrti po redu Festival nezavisnog američkog filma je, po svemu što nam se sprema, svakako poseban!

Pre svega zbog našeg specijalnog gosta – dvostrukog oskarovca, jednog od retkih u Holivudu koji ima pravo na apsolutnu umetničku slobodu i „finalni rez“ svojih filmova; autora koji je radio sa Džekom Nikolsonom, Džordžom Klunijem, Metom Dejmonom, Riz Viderspun, Lorom Dern, Bertom Rejnoldsom, Tipi Hedren.

Ikona nezavisnog filma i autor „Stranputica“, „Nebraske“, Potomaka“ i „Sve o Šmitu“ Aleksander Pejn (Alexander Payne), primiće nagradu „Indie Icon Award“ za životno delo i razgovarati sa radoznalom beogradskom publikom o svom putu od nezavisnog filma do Oskara, u subotu 15. septembra. Potom će uslediti projekcija njegovog najnovijeg filma „Smanjivanje“ („Downsizing“).

Takmičarski program festivala takođe je poseban: otvara ga ovogodišnji pobednik Sandens festivala „Loše obrazovanje Kameron Post“ („The Miseducation Of Cameron Post“), sa nekoliko izvanrednih tinejdžerskih rola, a predvođenom neverovatnom Kloe Grejs Morec.

Američki nezavisni film nas svake godine iznenađuje svojim tematskim bogatstvom i željom da se shvati današnji svet u procesu promena. Ovogodišnje izdanje festivala ne beži od teških tema i društvenog angažmana, pre svega zato što su autori odličnih filmova tako želeli: autorka filma koji otvara festival, Dezire Akhavan se bavi nevoljnim prevaspitavanjem mladih zbog svog „pogrešnog“ seksualnog opredeljenja.

Džastin Čon, autor i glavni glumac filma „Kosooki“ (“Gook“) kroz priču o prijateljstvu afroameričke devojčice i korejskih prodavaca sportskih patika, prikazuje sav besmisao međurasnog nasilja u Los Anđelesu 90-tih godina. Ovaj vizuelno upečatljiv crno-beli film velike tenzije, dobio je nagradu publike na festivalu Sandens 2017.

Takođe, tu je i film koji je uzdrmao ovogodišnji Tribeka festival - „Mrtve žene hodaju“ („Dead Women Walking“) autorke Hagar Ben-Ašer, nekadašnje debitantkinje iz Kana. U pitanju je potresna priča u devet vinjeta o poslednjim satima nekoliko različitih junakinja - osuđenica na smrtnu kaznu.

S druge strane, Festival zajedno sa filmskim autorima nastavlja svih ovih godina da traži odgovore na izazove života u paralenom svetu novih tehnologija i društvenih mreža. Senzacionalna Obri Plaza, u komediji „Ingrid ide na zapad“ („Ingrid Goes West“) Meta Spajsera, glumi opsednutu progoniteljku koja želi po svaku cenu da uđe u život svoje omiljene influenserke sa Instagrama.

Tu je i nadrealistička SF komedija „Zauvek beba“ („Infinity Baby“) Boba Bajingtona, o nemogućnosti odrastanja glavnog junaka, alegorijski prikazana kroz futuristički program kompanije koja prodaje bebe koje nikad ne odrastu. Glavnog junaka, interesantno, igra nekadašnja dečja zvezda filma „Sam u kući“, sada odrasli Kiran Kalkin.

Na kraju, skoro nijedan Festival nezavisnog američkog filma ne može da prođe bez komedije iz umetničkog miljea Njujorka. „Kreneš pa staneš“ („Fits and Starts“) rediteljke Lore Teruzo ironična je vivisekcija spisateljskog sveta, gde žena, uspešna spisateljica i muž, neuspešan pisac upadaju u niz apsurdnih peripetija krenuvši na žurku kod njenih agenata, a gde bi se mogla promeniti i njegova sudbina.

Ne propustite da lično sretnete oskarovca Aleksandra Pejna, kao i da vidite najbolje od američkog nezavisnog filma od 13. do 16. septembra 2018. u Bioskopu Doma omladine Beograda!

Selektori: Hristina Hadžiharalabus & Radoslav Pavković

Urednik filmskog programa Doma omladine: Dragan Nikolić

Organizacija: Dom omladine Beograda & Super Films Int.

Podrška: Grad Beograd, Minastarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu