ANF-Cover-2019

IndieBelgrade 2019

Peti Festival nezavisnog američkog filma od 12. do 15. decembra 2019.

Dom omladine Beograda

U trenutku kada bioskopima vladaju holivudski stripovski super-junaci, a glavnim festivalima političke igre i evropski arthaus, američki nezavisni film ostaje i dalje svoj i nepredvidljiv - okean slobode umetničkog stvaranja.

Film koji nastaje iz spontane želje autora za samosvesnim i ličnim izrazom, intelektualno uzbudljiv, filmofilski inovativan, dovoljno veliki da obuhvati sve žanrove i pravce i dovoljno snažan da povremeno razdrma posustali Holivud i pokupi „Oskare”.

U petoj godini, „IndieBelgrade” kao jedini specijalizovani festival za američki nezavisni film u Srbiji i u jugoistočnoj Evropi i dalje ima misiju da domaćoj publici isključivo premijerno prikaže najbolje od nezavisne – „Of-Holivud” produkcije, ali ne samo. Tokom proteklih godina na Festivalu ugostili smo reditelje Geri Kinga, pobednika Rejndensa, koji je uspeo da snimi mjuzikl za samo 60.000 dolara, Vejna Robertsa, koji je staru dobru dramu načinio ponovo relevantnom, te slavnog dvostrukog oskarovca Aleksandra Pejna koji je dobio i nagradu „Ikona nezavisnog filma“.

Majstorske radionice ovih autora bavile su se, između ostalog, jednom sveprožimajućom temom, koja je od fundamentalne važnosti za sve filmadžije na svim meridijanima: kako snimiti umetnički relevantan film u vrlo ograničenim i ponekad neizvesnim budžetskim uslovima.

Na festivalu će, ove godine premijerno biti prikazano sedam nezavisnih američkih filmova čiji tematski izbor seže od analize straha koji vodi do škole karatea, preko istraživanja seksualnog identiteta, od šarenog sveta društvenih mreža koji kao da je progutao i samu kameru, pa do opsesivnog gutanja oštrih predmeta. Od humorno-ironične slike bračnog života na srednjem zapadu SAD, do kotla Buenos Ajresa u noći finala Mundijala - i na kraju do muzičko-dokumentarne odiseje oko celog sveta.

Ovogodišnji gost festivala Bob Bajington (Bob Byington), ekspert za ironiju i satiru, dolazi nam sa  prestižnom nagradom festivala u Lokarnu, ali i dalje snima isključivo van Holivuda i celu svoju karijeru gradi samo na ovaj način. Pored razgovora publike sa gostom, biće održan i master-klas, koji će biti svojevrsno rediteljsko „otvaranje karata“.

Garantujemo da će osim njegovog novog filma, nagrađivanog ostvarenja „Frensis Ferguson“, ove godine biti i drugih kadrova, lica i priča koje nećete zaboraviti i uzbuđenja, zbog kojih ćete se ovom festivalu iznova vraćati.

Dobro došli na peto, jubilarno izdanje Festivala nezavisnog američkog filma, „Indie Belgrade“,  gde vas čeka najuzbudljiviji filmski program ove godine.

Umetnički direktori Festivala: Hristina Hadžiharalabus & Radoslav Pavković

Urednik filmskog programa Doma omladine: Dragan Nikolić

Organizacija: Dom omladine Beograda & Super Films Int.

Podrška: Grad Beograd,  Minastarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu